3 min read

Οι νόμοι της απλότητας

Η Τεχνολογία έχει κατακτήσει κάθε μέρος της καθημερινότητάς μας. Από το πρωί που ξυπνάμε (μερικοί κοιμούνται ) μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούμε χρηιμοποιούμε εξελιγμένα τεχνολογικά προϊόντα. Η ζωή μας είναι “βουτηγμένη¨ στην Τεχνολογία.

Είναι όντως? Η μήπως είναι βουτηγμένη στην άγνοια?

Πάντα προσπαθούσα να καταλάβω γιατί ακόμα η κατανόηση της Τεχνολογίας και του τρόπου που λειτουργεί και συνεργάζεται με τον Άνθρωπο είναι κάτι ακόμα άγνωστο στις μάζες. Εγώ είμαι χωμένος μέσα στην Τεχνολογία, και μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα καλύτερα από τους περισσότερους, αλλά και πάλι έχω μεγάλο πρόβλημα όταν ο μουσικός πάτέρας μου με φωνάζει να τον βοηθήσω να κάνει registration σε ένα plugin για το Cubase. Και συνήθως τα registration είναι πολύπλοκες διαδικασίες που χρειαζονται χρόνο και πολλές φορές χρήμα και κατανόηση και…. μα γιατί?

Φίλοι του πατέρα μου αγοράζουν iPhone, το οποίο παράγεται από μία εταιρία η οποία παινεύεται ότι τα προϊόντα της είναι απλά (παινεύεται κι άλλα πράγματα, αλλά – πιστέψτε με – οι περισσότεροι ελκύονται από το θέμα της απλότητας). Γιατί όμως σχεδόν κανείς δεν έχει κατλάβει πώς να κάνει synchronization σωστά στο τηλέφωνό του? Αν το πάθει αυτό ένα άτομο, τον αποκαλούμε άσχετο, μας βολεύει. Αν το πάθουν 2, μάλλον θα είναι τύχη. 3 άτομα, απλά είναι περίεργο. 4 και πάνω όμως, στον ίδιο κονωνικό κύκλο είναι μια στατιστική η οποία είναι δύσκολο (και δεν πρέπει) να αγνοηθεί.

Έφερα 2 παραδείγματα απλά, αλλά μπορώ να φέρω κι άλλα.

Έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία πως όσο περισσότερο τα τεχνολογικά προϊόντα γίνονται αντικείμενο μαζικής κατανάλωσης, τόσο περισσότερο απομακρύνεται η ίδια η Τεχνολογία από τον Άνθρωπο.

Πιστεύω ότι στα επίπεδα που έχει προχωρήσει ο Αυτοματισμός, η Ρομποτική, ο Προγραμματισμός, η Λογική, επαγγέλματα όπως ο τεχνικός Η/Υ (ξέρετε, αυτός που έρχεται σπίτι μας και μας “φτιάχνει τα Γουίντοουζ”) θα έχουν πέσει σε ύφεση, δεν θα γνώριζαν πρωτοφανή ανάπτυξη. Ναι, περισσότεροι καταναλωτές φέρνουν μεγαλύτερη ανάγκη για τεχνικούς (περισσότερα προϊόντα στο κοινό, περισσότερα πράγματα χαλάνε).

Αλλά είναι δύσκολο να πούμε πως η Τεχνολογία είναι ΑΠΛΗ. Είναι εξυπηρετική, αλλά δεν είναι απλή για τον μέσο άνθρωπο. Δείχτε μου έναν άνθρωπο που είναι εντελώς άσχετος  με την τεχνολογία και όμως μπορεί να λειτουργήσει έναν υπολογιστή. Ακόμα και λειτουργίες του facebook όπως τα privacy settings είναι δυσνόητες για κάποιον. Ακόμα οι άνθρωποι φοβούνται να ψάξουν μέσα στα άδυτα ενός λειτουργικού συστήματος μπας και βρουν κάτι χρήσιμο, από τον φόβο τους μήπως το “χαλάσουν”.

Τα πράγματα δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.

Η Τεχνολογία εφευρέθηκε να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και να του κάνει την ζωή του απλούστερη. Έχετε ιδέα πόσα δισεκατομμύρια εργατοώρες έχουν χαθεί επειδή τα Windows, βγάζουν που και που μπλε οθόνη (ναι, τα windows 7 μου πέταξαν μία την προηγούμενη εβδομάδα). Ξέρετε πόσα δισεκατομμύρια εργατοώρες έχουν χαθεί επειδή τα Mac βγάζουν ένα σωρό τυχαία προβλήματα στο σύστημα τα οποία λύνονται με ένα απλό repair permissions (disk utility)? Υποτίθεται ότι αυτο το repair permissions πρέπει να γίνεται μία φορά τον μήνα, αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν το έχει πει στον απλό πελάτη ο οποίος δεν γνωρίζει.   Τρέχα γύρευε δηλαδή. Και μπορεί κάποιος να μου πει γιατί είναι τόσο δυσνόητο ένα απλό sync με το iPhone? Εγώ το καταλαβαίνω, αλλά σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που προσπαθούν να συγχρονίσουν την βιβλιοθήκη τους και τις επαφές τους με το iPhone, καταλήγουν να τους λείπει κάτι.

Η Τεχνολογία, έχει χάσει λίγο το νόημα. Βγάζουμε περισσότερα μηχανήματα, γρηγορότερα, μικρότερα… αλλά όχι απλούστερα.

Πάντα σε όλα τα προγράμματα που φτιάχνω προσπαθώ να ενσωματώσω κάποια πράγματα τα οποία θα έκαναν ακόμα και τον ανίδεο να καταλάβει πως λειτουργούν. Η ευχρηστία είναι σημαντική, αλλά το look and feel είναι ακόμα πιο σημαντικό,  γιατί αυτό είναι που θα διαχωρίσει την καλή εφαρμογή από την καλύτερη. Για αυτό ακολουθώ μερικούς βασικούς κανόνες, οι οποίοι αφορούν προσωπικές επιλογές, και με έχουν βοηθήσει πολύ στην ζωή μου.

  • Αν κάτι δεν είναι χαλασμένο, μην το παρατήσεις, απλά ασχολήσου μαζί του για να το κάνεις καλύτερο.
  • Επειδή εσύ και η ομάδα σου ξέρεις να λειτουργήσεις αυτό που φτιάχνεις, δεν σημαίνει ότι θα ξέρουν και οι υπόλοιποι χρήστες.
  • Ένα πραγματικά επιτυχημένο προϊόν/πρόγραμμα είναι αυτό που θα το λειτουργήσει ο παππούς σου χωρίς να ανοίξει το βιβλιο οδηγιών, μπορώντας να αξιοποιήσει τις πιο βασικές και σημαντικές λειτουργίες του.
  • Σε μια εφαρμογή, 3 διαφορετικά χρώματα είναι αρκετά. 4 είναι υπερβολή.
  • Πολλές οδηγίες φέρνουν και πολλή αγανάκτηση. Ο χρήστης ποτέ δεν πρόκειται να κάτσει να διαβάσει ένα βιβλίο οδηγιών, επειδή είναι ανυπόμονος να χρησιμοποιήσει το προϊόν σου. Κάνε το προϊόν σου εύκολο στο σετάρισμα, και κάνε την πρώτη εντύπωση να δίνεται εύκολα, χωρίς πολύ ψάξιμο.
  • Μια καινοτόμα ιδέα με μέτρια εκτέλεση θα έχει πολύ λιγότερη απήχηση από μία πολύ καλή υλοποίηση μιας πολυχρησιμοποιημένης.
  • Πριν φτιάξεις κάτι, σκέψου αν θα το χρησιμοποιούσες εσύ. Όταν το φτιάξεις, πίεσε τον εαυτό σου να το χρησιμοποιήσει. Αν δεν το κάνει, και το παρατήσεις, σκέψου τι φταίει, γιατί πολύ πιθανό να το έχουν παρατήσει και οι χρήστες μετά από λίγο καιρό χρήσης.

Αυτά όσον αφορά τις απόψεις μου για την απλότητα. Ήθελα να αναφέρω τις απόψεις μου επί του θέματος, γιατί είναι κάτι που με απασχολεί πολύ τελευταία, για ποικίλους λόγους που δεν ταιριάζουν να αναφερθούν εδώ.


<<Λίγες μερούλες έμειναν…>>